wtorek, 17 marca 2015

Kasza Jaglana z jabłkiem i żurawiną.

Kaszki dostępne w sklepie mimo że są dla dzieci-tak twierdzi etykieta z przodu to już ta z tyłu opakowania ze składem mówi czytelnikowi że jest tam wiele zbędnych dodatków i mnóstwo cukru.
Większość z nich jest z dodatkiem mm a jako że Staszek jest alergikiem to szukałam alternatywy. I wykorzystałam wszechobecną zdrową kaszę jaglaną.
Staszek dostawał ją już w 6 miesiącu jak zaczęliśmy rozszerzać dietę







Składniki:
-kasza jaglana 50 gr
-jedno starte jabłko
-garstka żurawiny (zamiennie używam suszonej śliwki, moreli)
-woda
-odrobina cynamonu

Kaszę płukamy w ciepłej wodzie. Przekładamy do garnka. Wlewamy wody mniej więcej trzy razy tele co kaszy. wkładamy nasze starte jabłko i suszone owoce. Można dodać cynamon w zależności od wieku dziecka. Całość gotujemy do miękkości kaszy. Wyłączam gaz i przykrywam garnek na jakieś 5 minut.  Dla malucha blendujemy. Starszakowi już nie koniecznie.





9 komentarzy:

  1. a to chyba nie umiem gotowac jaglanej...albo wiecznie twarda albo przypalam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja tez tak kiedyś mówiłam. Warto spróbować

      Usuń
  3. To musi być pyszne... ja akurat lubię takie smaki... :)

    pozdrawiam, www.MartynaG.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Franek uwielbia kaszę jaglaną oraz pęczak. Świetny przepis i wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń